Een warm huis voor uzelf en voor de vleermuis

Home > Rokkeveen > Nieuws Rokkeveen > Een warm huis voor uzelf en voor de vleermuis

Een warm huis voor uzelf en voor de vleermuis

RSS

Vrijdag 24 februari werden bij stadsboerderij De Balijhoeve de laatste vleermuiskasten uitgereikt aan inwoners die hun woning isoleren via een gezamenlijke inkoopactie van het energieloket. In samenwerking met Vleermuisplatform Zoetermeer zijn er in totaal 66 vleermuiskasten uitgedeeld.

'Het energiezuiniger maken van de woning is goed voor het milieu en de portemonnee, maar niet altijd voor de beschermde vleermuis die juist nestelt in spouwmuren', licht wethouder Marijke van der Meer toe. Daarom koppelde de gemeente een collectieve inkoopactie voor woningisolatie aan het uitdelen van vleermuiskasten. 'Zo ontstaat er een warm huis voor uzelf en een warm huis voor de vleermuis.'

Collectieve inkoopactie

Vorig jaar konden huiseigenaren in Zoetermeer meedoen aan een collectieve inkoopactie woningisolatie van het Energieloket Zoetermeer. Omdat het vanuit de Wet Natuurbescherming verboden is om nest- en verblijfplaatsen van onder andere vogels en vleermuizen te vernielen of verwijderen, is tijdens deze actie het belang benadrukt om goed onderzoek te doen voordat de woning wordt geïsoleerd. Daarnaast konden deelnemers een gratis vleermuiskast aanvragen via het Vleermuisplatform Zoetermeer. Dit leverde een aanvraag van 66 vleermuiskasten op.

Kraamkasten in foerageergebieden

Samen met het Vleermuisplatform en de stadsecoloog is de afgelopen tijd ook gekeken naar foerageergebieden waar een kraamkast zinvol kan zijn. Foerageergebieden zijn plekken waarvan bekend is dat vleermuizen er voedsel verzamelen. Vervolgens zijn bewoners benaderd met de vraag of zij een kraamkast zouden willen. In totaal gaat het om 6 plekken, de rode punten op de kaart.

Meer over de vleermuis

Een vleermuis vangt per nacht wel 3.000 muggen. Hoe meer vleermuizen, hoe minder muggen. Wilt u meer weten over de vleermuis in Zoetermeer? Kijk op Stichting Vleermuisplatform Zoetermeer.

Contact

Telefoon: 14 079

Iets melden

Sneller meldingen doen via app

Iets verloren of gevonden

www.zoetermeer.nl/verloren-gevonden

Kies een wijk:

Wijk
Wijken in Zoetermeer (imagemap) Oosterheem Bedrijventerreinen Rokkeveen Meerzicht Driemanspolder Dorp Buitengebied Buytenwegh - De Leyens Centrum Palenstein Noordhove Seghwaert